Inlägg · Kåseri

Hos frissan

Det är inne att vara grå, men själv har jag inte riktigt anammat det nya hårmodet. Jag föredrar att vara den blondin jag alltid har varit och besöker frissan regelbundet för att få några ljusa slingor i mitt numera råttfärgade hår. Och det är alltid lika skönt att slå sig ner i frisörstolen och bli lite ompysslad de cirka två timmar som behandlingen tar med färgning och klippning.

Min frisör har blivit en god vän till mig och medan hon tar sig an min kalufs ventilerar vi stort och smått. När jag så får sitta under torkhuven brukar jag bläddra lite i Hänt Extra för att ta del av det senaste skvallret. En tidning jag aldrig skulle köpa, men hos frissan läser jag den…

− Vill du ha några andra tidningar? brukar frissan fråga.

− Nej, svarar jag då. Det räcker med den här, varpå jag slaskar i mig om kändisarnas romanser, skilsmässor och barnafödande och allt vad det nu kan vara.

När jag nyligen besökte salongen i Gränna hade jag som vanligt fått delar av håret insvept i folie och satt där och väntade på att bli en lagom blekt blondin. Frisören kämpade med mina testar när dörren plötsligt öppnades och en man steg in. Han hade kepsen långt nerdragen och min frissa hejade glatt på honom.  Jag förstod att han var kund på salongen och att de kände varandra.

− Hejsan, log hon. Vad kan vi hjälpa dig med i dag?

Så långt tog jag ingen särskild notis om nykomlingen, utan bläddrade lugnt vidare i min skvallerblaska. Men när han gick fram till min frisör och började föra ett samtal i viskande ton vaknade nyfikenheten och jag, hemska människa, låtsades läsa men satt och tjuvlyssnade.

− Det har hänt något hemskt väste mannen. Jag duschade och tvättade håret, men tog fel tub och har använt min frus hårfärgning. Kan ni hjälpa mig?

− Hur ser du ut? frågade min frisör och hennes kollega som snabbt kom till undsättning.

Jag fick böja mig lite bakåt för att se när mannen – om än motvilligt – tog av sig kepsen och förevisade ett lilafärgat hår. Både frisörerna och jag hade sett det vi ville se och de bad honom vänta fem minuter medan de hade rådslag om hur den lila färgen lämpligen skulle kunna tas bort.

− Jag ska ju träffa kunder i dag och kan inte se ut så här, viskade mannen som återigen hade tagit på sig kepsen.

Jag förstod honom och det gjorde frisörerna också. Det lilafärgade håret var mer originellt än vackert och han ombads vänta en stund, varefter min frisörs kollega skulle ta hand om honom.

Det är bara att erkänna: Jag hade släppt Hänt Extra och följde med spänning detta stycke vardagsdramatik som var långt mer spännande än allt skvaller i världen. Men jag bläddrade förstås lite förstrött i tidningen för att inte ge sken av att sitta där och tjuvlyssna.

Snart var det dags för mig att gå till shamponeringen och lite smått orolig undrade jag över vilken kulör mitt eget hår skulle ha? Tänk om det också blev lila… Men när färgen sköljdes ut var det blont, precis som jag hade tänkt mig.

Jag skulle därefter klippas och medan frisören jobbade med saxen noterade jag att frisör nummer två nu skulle avlägsna mannens lila färg. Riktigt vad hon blandade till har jag ingen aning om, men hon tvättade och sköljde medan jag satt där och kikade mellan speglarna.

− Kan du sitta lite mer rakt? sa min frisör och då kunde jag inte längre följa dramat, vilket jag tyckte var lite tråkigt. Jag ville så gärna se hur det gick för mannen.

Men min nyfikenhet stillades då han reste sig. All lila färg var borta, han stoltserade nu med tinningarnas grå charm och kunde slänga kepsen all världens väg. Det kostade honom förstås en slant, men säkert var det väl använda pengar.

− Tänk så olika det kan vara, sa jag till frissan. Jag betalar för att få lite färg i håret och slippa det grå, medan andra pröjsar för att få tillbaka sina gråa strån.

Men grått är tveklöst snyggare än lila.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s