Inlägg · Kåseri

Apropå krämer

Jag är 57 år gammal och det är inget jag skäms över. Jag bär mina år med heder och tycker det är en rätt skön ålder. Döttrarna är utflugna sedan länge – även om de aldrig blir riktigt stora i mammas ögon – och nu har första barnbarnet anlänt.

Rynkorna kommer smygande i ansiktet och det hänger lite här och där och den biten kunde jag förstås vara utan. Men jag har funnit råd: En undergörande ansiktskräm som i ett nafs gör mig 25 år yngre och jämnårig med döttrarna.

Nej, jag har inte köpt den själv. Jag fick den i julklapp av min syster som tyckte att storasyrran behövde en uppfräschning. Vi bytte klappar några dagar innan jul och jag tjuvöppnade paketet dagen före julafton. Där stod att finna en ansiktskräm och det är alltid bra att ha.

− Tack för julklappen, sa jag till syrran när vi pratades vid på julafton.

− Förstod du vad det var? undrade hon.

− En ansiktskräm, svarade jag sanningsenligt.

− Sant, intygade syrran. Men det är ingen vanlig kräm, det är en Askungekräm som lyfter och stramar åt och som är helt fantastisk.

Att det finns sådana krämer hade jag förstås ingen aning om. Jag köper som regel till mina vanliga krämer som jag tycker fungerar bra. Men jag håller mig till det jag begriper – jag har inte ens fått riktig kläm på hur rengöringskrämen som äldsta dottern gav mig i Mors dags-present förra året fungerar.

Men den har en given plats i necessären och fick följa med till yngsta dottern i Norge där vi firade jul. Och det var ju tur, för äldsta dottern nyttjar dylika ting och vet uppenbarligen hur den ska brukas. Nu hade hon glömt sin hemma och trodde förstås att lillasyster hade en i gömmorna.

− Har du rengöringskräm att låna ut? frågade hon yngsta dottern.

− Nej, jag använder inte sådant, svarade yngsta dottern.

− Men jag har, sa jag triumferande. Jag har fått den av dig, men vet inte riktigt hur man använder den.

− Du får gärna låna den.

Mycket mer sagt om rengöringskräm blev inte just då. Äldsta dottern tog en klick och den rengjorde förstås varenda por utan att jag begrep hur. Men när jag på julafton hade syrran på tråden passade jag på att fråga om den krämen också.

− Hur använder man en rengöringskräm? undrade jag.

 − När jag har försökt har det mest blivit en geggig massa i ansiktet.

 − Du måste ta lite vatten också, fnittrade syrran.

− Nu fick du lära dig det med, tillade hon.

Sedan var det det där med Askungekrämen. Jag insåg att den inte var att smeta in den hur som helst och jag tillkallade expertisen i form av syrran. Då fick jag klart för mig att den skulle läggas på ovanför dagkrämen och simsalabim skulle rynkorna vara ett minne blott.

Det är ju aldrig farligt att försöka och jag provade hemma i badrummet. Och tro´t eller ej, krämen fungerade. På ett helt fantastiskt sätt stramade den åt huden och jag såg inte en dag äldre ut än 56. Undrar vad de stoppat i den, denna krämernas kräm?

Nu nyttjar jag inte krämen varje dag – det finns ju gränser för ungdomligheteten. Och det gäller att bruka den med måtta, vem vet vad som händer om man tar den för ofta? Jag kanske blir tagen för lillasyster till mina egna döttrar…

2 kommentarer på “Apropå krämer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s