Inlägg · Kåseri

Tacka vet jag Åhus-färjan

Jag känner mig privilegierad som får bo på Visingsö även om det är roligt att åka till fastlandet några gånger i veckan. Men sommartid är det bäst här ute och det händer ytterst sällan att vi åker på sommarsemestrar.

Förra sommaren gjorde vi dock ett undantag, maken och jag. Vi bestämde oss för att åka till Österlen och första stoppet var Åhus. På kvällen skulle vi ut och äta men restaurangerna låg på andra sidan ån. I vårt inre undrade vi förstås hur vi skulle ta oss dit, men vi hade oroat oss i onödan. Kluriga Åhusbor hade försett staden med en liten färja som gick i skytteltrafik mellan hållpunkterna.

Den var inte stor, den rymde max tio personer som fick samsas om utrymmet på de smala träbritsarna. Besättningen utgjordes av en man – antar att han fungerade både som kapten, styrman och matros – och något tak på denna lilla färja som mer påminde om en flotte fanns inte.

Kunde kanske vara något för Visingsötrafiken? funderade jag.

− Tänk vad de skulle kunna hålla igen på personalkostnaderna och så praktiskt det vore med en färja som går i ur och skur och endast drivs av en liten motor.

Maken nickade till svar, men var lite mer eftertänksam.

− En rolig tanke, medgav han. Men det skulle nog bli i kyligaste laget att sitta så mellan Visingsö och Gränna och det händer ju inte så sällan att vågorna går höga…

Insåg förstås det omöjliga i resonemanget, men det händer att jag blickar bakåt och minns den lilla färjan i Åhus. Särskilt när vårt stolta flaggskepp Braheborg ligger still för underhåll. Ibland är det planerat underhåll och ibland är det oplanerat, det där är lite olika.

Men Trafikverket gör sitt bästa för att informera öborna om det aktuella läget. Då kommer det mängder av små sms som talar om att Braheborg är tagen ur trafik och ersätts av betydligt mindre Ebba Brahe. Ofta står det samma sak i sms:en och likadant är det när Braheborg åter är redo för seglats. Tydligen vet de på Trafikverket inte till sig av glädje över att få basunera ut detta glada budskap.

Men i skrivandet stund ligger Braheborg ohjälpligt still för oplanerat underhåll – eller tekniskt fel som det så vackert heter. Då får både Ebba Brahe och ”lillfärjan” Christina Brahe trotsa Vätterns vågor. Folk ska ju till sina jobb eller uträtta ärenden oavsett om det är tekniskt fel på Braheborg eller inte.

Då heter det i sms:en att det är begränsad kapacitet och att alla kanske inte kommer med på färjorna. Fick ett sådant sms härom kvällen då Trafikverket slog larm: Måndagsturen klockan 6.00 är hotad då man inte kan bereda plats för alla som har bokat. Istället tillämpar man ”först till kvarn” som vid en bättre rea. Och när färjan proppats full med bilar avgår den med destination Gränna med de som hade turen att få följa med.

− Men så har det ju varit hela veckan. Varför skickar de ett sådant sms nu? frågade sig en kompis som är en van pendlare.

Tycker synd om dem som arbetspendlar och som måste ha bilen med sig. Själv åker jag bara några gånger i veckan och nästan alltid på turer som inte är fullt så attraktiva. Men det kan bli nog så trångt där också, särskilt nu när Braheborg ligger still och ska göras fri från tekniska fel.

Skulle åka en förmiddag i veckan och köerna – både med oss som hade bokat och de som chansade – ringlade sig långa. Först i chansarkön stod en kompis och vi hejade glatt på varandra.

− Ska vi gå upp och sätta oss, under förutsättning att jag kommer med? undrade hon.

Vi bestämde så och jag körde ombord. Gick sedan ur i bilen och gjorde ett försök att gå upp till salongen, vilket var stört omöjligt. Bilarna var packade tätt som tändstickor i en tändsticksask och kompisen, som messade att hon faktiskt slunkit med, hade samma problem: Hon stod inklämd i ett hörn och hade ingen chans att ta sig ur bilen.

Själv håller jag absolut på Åhus-färjan. Den har förstås sina brister, men man kommer sina medresenärer nära och får dessutom frisk luft. Tror jag ska tipsa Trafikverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s