Inlägg · Kåseri

Gröna fingrar

Mina tomatplantor är på bättringsvägen och de har återhämtat sig riktigt bra. Nej, de har inte drabbats av Corona eller behövt ligga i respirator – däremot gjorde jag vad jag kunde för att försöka dränka dem. Jag resonerade som så, att om jag ger dem rejält med vatten behöver jag ju inte vattna dem på ett tag, och detta var förstås helt galet tänkt.

Hälften dog och hälften var ytterst nära att stryka med, men då ingrep maken.

− Hur mycket vatten har du gett dem egentligen? frågade han.

− Ganska mycket, svarade jag sanningsenligt. Jag tyckte det var lika bra att hälla på rejält, så slipper jag ju vattna var och varannan dag.

Han suckade djupt och insåg att det krävdes livräddande insatser om dessa små embryon skulle utvecklas till plantor och sedan ge riklig skörd i form av röda, solmogna tomater. Han placerade de små liven i uterummet, där det egentligen är på tok för varmt för dem.

Men de torkade upp och de som fortfarande klarat sig har nu placerats på golvet i vardagsrummet, där de under över alla under överlevt krisen. De har fått gröna blad och växer lite från dag till dag.

Jag är definitivt inte den som kan stoltsera med gröna fingrar, och har aldrig sett odlandet som min huvudsakliga livsuppgift. Min mamma var superduktig och kunde visa upp välmående, välrensade grönsaksland, medan pappa var lite mer som jag. Han ville nog, men mamma var mycket bättre så det blev hon som skötte grönsakerna.

Jag minns hur jag som barn fick ett eget litet grönsaksland. Pappa grävde upp och sedan fick jag lite frö av mamma som petades ner i jorden. Sedan förutsattes jag vattna själv och rensa ogräs, vilket jag inte gjorde, då jag tyckte det var mycket mer avkopplande att läsa en bra bok.

Givetvis blev det missväxt, det var svårt för små plantor att leta sig upp bland ogräset. Och detta bristande odlarintresse har hållit i sig genom åren. Jag har dock gjort mina försök, mestadels med mycket klent resultat. Hemma är det maken som sköter såväl blommor som trädgårdsland.

− Har du köpt nya blommor? brukar han fråga.

− Glöm nu inte att de behöver lagom med vatten… Du vet ju hur snabbt du brukar ta död på dem.

− Jag vet, svarar jag. Men jag ska sköta dem den här gången.

Denna tro på mig själv som trädgårdsmästare brukar vara ett par dagar, sedan går det käpprakt åt pipsvängen. Har liksom lite svårt för att vara lagom, antingen blir det för mycket vatten, eller blir det ingenting alls.

− Lika bra att jag sköter dem, säger maken som är bondson och har de gröna fingrarna i generna.

Jag kunde ju varit likadan, med tanke på mamma, men brås mer på min far. Men mamma, hon kunde hon. Varje år satte hon tomatfrön och fick upp kraftiga plantor av sällan skådat slag. Plantorna delade hon frikostigt med sig av och vi brukade sätta dem vid garageväggen för att i sinom tid avnjuta solkyssta tomater.

Mamma är borta sedan snart två år. Förra året blev det över huvud taget inga tomatfrön satta så vi fick köpa tomater. Men i år bestämde jag mig för att traska vidare i mammas fotspår och en påse frön inhandlades.

Under nästan andaktslika former petade jag ner dem i jorden och väntade varje dag på att något grönt skulle komma upp. När så skedde blev jag glatt överraskad.

− Tomaterna har kommit upp, ropade jag till maken.

− Glöm nu inte att vattna, ropade han tillbaka.

Jag gick försiktigt till väga, innan det var dags för omplantering. De små plantornas placerades i större krukor och det var då jag begick mitt fatala misstag. Jag hällde på alldeles för mycket vatten.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu har vi lagom många plantor och slipper fundera över vad vi ska göra med dem som inte får plats vid garageväggen. Vi kunde förstås ha delat med oss, men det finns ju andra sätt att glädja sin omgivning…  

3 kommentarer på “Gröna fingrar

  1. Wow – tomaterna ser verkligen goda ut, jag hade nog missat att både vattna och kanske plantera dom också !
    Gröna fingrar- har jag hört talas om men som trädgårdsmästarens dotter så roar det inte mig – men kul när det blommar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s