Inlägg · Kåseri

Ett kreativt kaos

Coronatiden är här och det vet väl varenda människa om. Och vem vet – kanske blir det början till en helt ny tideräkning, som ”före Corona” och ”efter Corona”?

Ja, det får vara hur det vill med den saken. Klart är dock att vi just nu lever mitt i Corona och att varenda kotte märker av det. Mitt hem var före Corona en fridens boning. Det var jag och min dator och framåt kvällskvisten kom maken hem från sitt kall. Men nu har allt förändrats. Äldsta dottern som vanligtvis bor i Stockholm är sedan snart två månader tillbaka beordrad att jobba hemifrån och det har fått henne att flytta hem på obestämd tid.

Hon har sitt rum i källaren och arbetsplatsen förlagd till vardagsrummet. Där tar hon i tu med nationella frågor och dagens videomöten brukar börja runt 9.00. I gästrummet sitter maken som också jobbar hemifrån till stor del, även han hänvisad till videomöten, och löser regionala frågor.

En gång i timman är han uppe och rör på sig och här råder sannerligen ett kreativt kaos. Och mitt i alltihop sitter jag och försöker lösa de mer vardagsnära problemen: Vad ska vi ha till lunch? och ska vi äta middag vid 19.00? Det har också fallit på min lott att se till att kaffebryggaren är laddad. För kaffe går det åt och det i massor!

Däremellan talar vi med yngsta dottern och hennes lilla familj på WhatsApp. De bor i Norge och det är enda sättet att hålla kontakten med dem. Lilla barnbarnet kan ännu inte säga ”momo”, men jag tränar henne och ska förhoppningsvis kunna erbjuda henne och hennes föräldrar en liten nybyggd gäststuga när gränserna väl öppnas och de får återvända till fäderneslandet.

Vi har satt igång ett byggprojekt och det är inte bara inomhus det råder ett kreativt kaos, det är likadant ute i trädgården där entreprenörerna håller till. Planerna på en lillstuga har funnits där länge och nu, när familjen blivit större, var det dags att sätta planerna i verket.

− Ska vi bygga vår lillstuga nu och samtidigt passa på att göra i ordning källaren och runtomkring? frågade maken tidigt i höstas.

Jag var genast med på noterna och för ett par veckor sedan var hela trädgården full av ”gubbar”. Spaden sattes i jorden, men någon traditionell spade var det förstås inte tal om. Conradssons gräv anlitades och med en omfångsrik skopa öste Conradsson upp jordlass efter jordlass. El och vatten skulle dras från befintliga ledningar och de måste kommas åt, och andra entreprenörer kom snabbt in i bilden.

Vår granne Wetter, som är byggherre, fanns med hela tiden och lotsade Conradsson rätt i grävarbetet. Och stundtals var jag faktiskt lite orolig. Där den planerade lillstugan skulle stå kunde bara skönjas en jättelik jordhög.

− Har Wetter fattat fel? sa jag till maken. Ska de göra en pulkabacke till barnbarnet? Det var ju en lillstuga vi skulle ha…

Kanske hade hon uppskattat en pulkabacke bättre, det är ont om backar på Visingsö. Och en som verkligen trivdes där på toppen var vår nästan tame fasantupp som stoltserar runt i grannskapet. På valborgsmässoafton hälsade han på hemma hos oss och hade tagit jordhögen i besittning under högljutt galande.

Undrade i mitt stilla sinne hur länge trädgården skulle se ut på detta viset. Men jag kunde andas lugnt, efter helgdagarna var Conradsson och Wetter och deras mannar tillbaka igen och återställde trädgården till nästan ursprungligt skick. Och nu har de lagt grunden till lillstugan där familjen från Norge får bo, när de nu får lämna landet.

Förra sommaren rådde också ett kreativt kaos hemma hos oss under två intensiva semesterveckor. I vårt sovrum bodde lilla barnbarnet och hennes föräldrar, i yngsta dotterns rum trängdes jag och maken. Jag sov i hennes säng och på en tältsäng bredvid sov maken. Mitt arbetsrum var förvandlat till förvaringsutrymme för allt vad ett litet barn och hennes föräldrar behöver, och vardagsrummet fungerade som babygym.

Men det är en annan historia och var ”före Corona”. Men kom inte och säg att det är ensamt och tråkigt att bo på Visingsö och jobba som frilansare – här händer det grejer hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s