Konsten att vända en pizza

Det händer att jag bakar pizza och gör då min egen pizzadeg. När degen jäst knådar jag ut den på plåten och smetar ut tomatsås och lägger på champinjoner, skinka, tomat och riven ost. Inte alltid, men ofta blir det den varianten.

Det blir riktigt gott även om det inte smakar som pizzeriornas pizzor. Men bor man på en ö är det inte alltid man befinner sig på fastlandet när pizzasuget sätter in. Sommartid är det inga problem, då finns lokala näringsidkare som bakar pizzor. Men så här års är vi hänvisade till Gränna och ibland köper vi pizza och tar med hem.

Maken och jag var nyligen på en tillställning i Jönköping och skulle hem framåt kvällskvisten. Vi var hungriga och maken kom med ett förslag:

− Ska vi stanna till i Gränna och köpa med oss pizza? undrade han.

− Det gör vi, svarade jag och kände hur snålvattnet började rinna.

Vi parkerade bilen utanför den kombinerade grillen och pizzerian och beställde två pizzor. Medan vi väntade beundrade jag pizzabagarens färdigheter beträffande konsten att hiva pizzadegen i luften och sedan låta den landa på spaden. I rasande fart fick han på tomatsås och fyllning och sedan skjuts in i stenugnen.

Det gick med blixtens hastighet och var så långt från mina färdigheter som pizzabagare man bara kunde komma. Jag berömde honom för hans hastighet och sa:

− Vad snabb du är på att baka pizza.

− Då har du inte sett mig när jag verkligen är i farten, log han till svar.

− Kan du vara ändå snabbare? undrade maken.

− Jajamän, skrattade han. Kom in när det är rusningstid så får ni se…

Vad jag inte berättade var att vi egentligen är konkurrenter. Och då tänker jag inte på mina övningar hemma i köket, utan på att jag också kan konsten att vända en pizza snabbare än blixten. Men jag har bara gjort det en gång och avser inte att göra om det.

Det är många år sedan nu, men minnet består och kommer ibland för mig när jag besöker en pizzeria. Jag var 16-17 år och gick på Per Brahegymnasiet i Jönköping. I klassen fanns en kille som jag var lite intresserad av och han var nog också lite intresserad för hur det var hade vi fått till en dejt. Vi skulle ses på en av stadens pizzerior och jag hade klätt mig i mina nya, fina vita jeans.

Vi satt och småpratade – om vad minns jag inte – men jag kommer ihåg att jag var snabb på att välja pizza.

− Jag vill ha en Capricciosa, sa jag, och det var en av favoriterna redan då.

Vi fick in våra pizzor och jag har aldrig förstått mig på naturvetenskapliga tyngdlagar. Alltså noterade jag inte att tallriken stod långt ut på bordet och att pizzan låg lite på sned. Jag hade inga som helst tankar på att pizzan kunde tippa om jag satte kniven i kanten längst ut.

Och jag gjorde det, vrålhungrig som jag var. Jag tog i ordentligt för att komma igenom kanten vilket resulterade i att pizzan gjorde en helomvändning och landade i mitt knä. Adjöss till vita jeans och välkommen pizzaakrobatik, med tomatsås på låren.

Minns hur killen gapskrattade och själv hade jag all möda i världen att dölja hur urförb-d jag var. Men det var bara att snabbt vända den på rätt sida och få upp den på tallriken igen och försöka äta så civiliserat som möjligt i mina då vitfläckiga jeans.

Gör sällan om samma misstag två gånger och historien har tack och lov inte upprepats. Men nog är jag en hejare på att vända pizzor utan någon som helst finess och elegans och det tycke nog killen också – efter bara några träffar hade allt runnit ut i sanden och det var ömsesidigt. Han ville väl ha en tjej som kunde föra sig på pizzerior och det hade ju jag lite svårt för. Och kanske är det anledningen till att jag och maken mestadels äter våra pizzor hemma.   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s